Konya Şeker’in entegre sanayi modelinin bir uzantısı olarak Çumra Şeker
Entegre Tesislerinde kurduğu seralarda yetiştirilen domatesler
Çatalhöyük markasıyla Konyalı tüketicilerin beğenisine sunuldu. Üretim
prosesinde kullanılan atık enerjinin kullanılması amacıyla hayata
geçirilen seralarda üretilen ürünler İstanbul başta olmak üzere yurt içi
marketlerde satılacak ve Rusya ile Hollanda’ya ihraç edilecek.
Sıfır atıkla üretim anlayışı ile çalışmalarını yürüten Konya Şeker’in
çevreye duyarlılığının simgesi olan seralarında yetiştirdiği domatesler
Çatalhöyük markası ile İstanbullu tüketiciler başta olmak üzere birçok
ilde tüketici ile buluşacak. Şeker üretiminde ortaya çıkan kondense
suyunu enerji harcayarak soğutmak yerine, üretim sürecinde tekrar
kullanılabilmek için Çumra Entegre Tesisleri bünyesinde seralar kuran
Konya Şeker, sıcak suyu seralarda soğutarak tam kontrollü tarım yapıyor.
57 dönümlük alanda, topraksız seralarda ve ultra klimalı ortamda ileri
teknoloji ile tarım ilacı kullanılmadan üretilen ve bu özelliği
sebebiyle yıkamadan yenilebilecek kalitedeki domatesler organik bir
ortamda yetiştiriliyor.
Çumra Şeker Entegre Tesislerinde 4,1 milyon euroluk yatırımla, toplam 55
bin metrekarelik alanda kurulan seralarda domatesin yanı sıra
salatalık, muz, kakao, hurma ve frambuaz gibi Konya ikliminde
yetişmesine imkânsız gözüyle bakılan ürünlerin de deneme üretimleri
yapılıyor. Yıllık 2 bin 500 ton üretilecek olan Çatalhöyük markalı
salkım domatesler Konya ve bazı büyük illerden sonra İstanbul’da zincir
marketlerde de satılacak ayrıca Rusya ve Hollanda’ya ihraç edilecek.
“Konya Şeker’in kurduğu Ultra Klimalı Modern Seralar ile Topraksız
Seralarda kondanse suyu kullanılmasaydı bu tesisin yıllık işletme
maliyeti yüzde 40 daha fazla olacaktı” diyen Pankobirlik Genel Başkanı
Recep Konuk Konya Şeker’in seraları ve sera ürünleriyle ilgili şunları
söyledi:
“Konya Şeker, üretim tesislerinde esas aldığı enerji tasarrufu, geri
dönüşüm, her atık maddeyi bir başka ürünün hammaddesi olarak yeniden
kullanma, atık suyun içme suyu kalitesinde arıtılması, tesislerdeki
sıcak suyun seralarda değerlendirilmesi gibi sayısız çevreci uygulamayla
çevreye büyük katkı sunuyor. Ultra klimalı seralarımız 38 bin 500
metrekare alana, tam kontrollü modern seralarımız ise 17 bin
metrekarelik alana yayılıyor. Şeker fabrikamızda üretim sürecinden gelen
sıcak su, sera için gerekli ısıyı sağlarken bu dolaştırma işlemi ile
soğuyarak, üretim prosesine tekrar verilebiliyor. Hem su, hem enerji
tasarrufu sağlayan sistemle ısıtılan seralarda yetiştirilen ürünler, tam
kontrollü olarak üretiliyor. Kontrollü üretimde su ve gübre tasarrufu
sağlanıyor. Toprak regülatör olduğu için verilen gübre ya da suyun ne
kadarının bitki tarafından kullanılacağının tespitini yapmak zor
olmasına karşın, topraksız üretimde bu sağlanabiliyor. Kontrolü bizim
elimizde olduğu için kaliteli bitki üretiyoruz, bunu da raf ömründen
anlıyoruz. Ürünlerde kimyasal ilaç kullanılmıyor, biyolojik mücadele
uygulanıyor bu da kaliteyi artırıyor.”
“Sıvı mineral besin karışımları ile bitki yetiştirme tekniği olan
kontrollü ortamda topraksız tarım uygulamaları yapıyoruz” diyen Konuk,
“Topraksız tarım genel olarak ilk yatırım masrafları yüksek bir tarımsal
üretim şeklidir. Bu sebeple bu yatırımın, kontrolsüz çevre şartlarının
olumsuz etkilerinin azaltıldığı ve birim alandan yüksek verimlerin
alındığı; gerekirse ısıtma ile üretimin yıl boyu sürdürülebildiği
seralarda yapılması tercih ediliyor” dedi.
Konya Şeker’in şu an dünyada kullanılan sera teknolojilerinin en
ilerisini kullandığını vurgulayan Konuk, sektörde kullanılan daha iyi
bir uygulamanın olmadığını belirtti ve Orta Anadolu gibi çok soğuk iklim
şartlarına sahip bir bölgede 45 derece sıcaklık ile seraları
ısıtılabildiklerini sözlerine ekledi. Konya Şeker’in çevre dostu
seraları kendi atıklarını dezenfekte edip tekrar kullanabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder